Prevention

Gynekologisk cancer är ett samlingsbegrepp för flera olika cancerformer som utvecklas i de kvinnliga reproduktionsorganen. De gynekologiska cancersjukdomarna har olika riskfaktorer för insjuknande, och mer om risk- och skyddande faktorer kan du le specifika kan du läsa under respektive cancerdiagnos.

Nedan har vi sammanställt 11 åtgärder som du kan vidta för att minska din risk att insjukna i gynekologisk cancer.

Detta är oerhört viktigt för att kunna upptäcka förstadier till cancer eller för att få en tidig diagnos.

Vaccin mot HPV-virus ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, och sedan 2020 vaccineras både flickor och pojkar. Du kan även vaccinera dig själv och barn som inte vaccinerats genom vaccinationsprogrammet. Om majoriteten vaccineras mot HPV och går på sin screening kan vi utrota livmoderhalscancer. Läs mer om utrotning av livmoderhalscancer här. 

Alla bör känna till sin familjs cancerhistoria och uppsöka en onkogenetisk mottagning om du har funderingar kring ärftlighet. Skulle det visa sig att just du bär på exempelvis en genmutation som ökar din risk att insjukna i cancer kan du bli erbjuden att genomgå kontroller och kanske till och med förebyggande åtgärder. Kunskap räddar liv.

Sök vård om du upptäcker något ovanligt och sök vård hos en gynekolog om du får för dig till exempel ovanliga blödningar eller exempelvis ett sår som inte vill läka.

Äggstockscancer är en sjukdom som ofta diagnosticeras i senas stadier och detta beror till stor del på de diffusa symtomen.

Här kan du läsa mer om symtomen

Här kan du ta del av en film om symtomen

  • Försök att äta hälsosam kost
  • Bibehåll normal kroppsvikt
  • Rör på dig
  • Rök inte och använd inte någon form av tobak
  • Var varsam med alkohol
  • Ta hand om dig, din kropp och ditt underliv. Till exempel är det viktigt att du sover bra, äter bra och tillåter dig att vila.
#LevaLiteTillJAG VILLSe våra kampanjer
Läs mer härStöd oss direkt!Bg 803-2229
Swish: 1230297762
Bli medlem idagEtt enkelt sätt att stötta vårt
arbete
Bli medlem här
Stöd oss direkt!Bg 803-2229

Swish: 1230297762
Klicka här för att läsa om fler sättMinnesbevisWebbutik
Läs mer härStöd oss
direkt!
Bg 803-2229
Swish: 1230297762
Bli medlem
idag
Ett enkelt sätt att
stötta vårt
arbete
Bli medlem här