Nya tilläggsmediciner, bevacizumab och atezolizumab för avancerad livmoderhalscancer visar bra resultat

Resultaten från ENGOT-Cx10–GEICO 68-C–JGOG1084–GOG-3030 studien visar att när man lägger till en PD-L1-hämmare som heter atezolizumab till den vanliga behandlingen med bevacizumab plus kemoterapi för livmoderhalscancer som har spridit sig till andra delar av kroppen eller som kommer tillbaka efter tidigare behandling, så fick patienterna bättre resultat. Studien, som kallas BEATcc, visade att patienterna som fick atezolizumab tillsammans med den vanliga behandlingen levde längre och hade längre tid utan att sjukdomen blev värre jämfört med de som bara fick den vanliga behandlingen. Det här innebär att atezolizumab kan vara ett effektivt tillägg till den befintliga behandlingen för livmoderhalscancer.

När det gäller patienter med avancerad livmoderhalscancer som har spridit sig till andra delar av kroppen, som kommer tillbaka efter tidigare behandling eller inte kan kontrolleras med lokal behandling, behöver de en behandling som påverkar hela kroppen. Tyvärr är prognosen för dessa patienter inte god. I en tidigare studie, GOG240, levde patienter i genomsnitt mindre än 17 månader efter diagnos. Men det fanns en viktig upptäckt i den studien: genom att kombinera ett läkemedel som heter bevacizumab med kemoterapi, förbättrades patienternas överlevnad signifikant. Det här var första gången på länge som man såg en sådan förbättring. I en annan studie, KEYNOTE-826, upptäckte forskarna att tillägg av ett annat läkemedel, pembrolizumab, till den vanliga kemoterapin också ökade patienternas överlevnad. Det är ett stort steg framåt när det gäller behandling av livmoderhalscancer.

Av: Ida Nilsson

Här kan du läsa studien.

 

Välj plattform att dela på:

 

Bli medlem

#LevaLiteTillJAG VILLSe våra kampanjer
Läs mer härStöd oss direkt!Bg 803-2229
Swish: 1230297762
Bli medlem idagEtt enkelt sätt att stötta vårt
arbete
Bli medlem här
Stöd oss direkt!Bg 803-2229

Swish: 1230297762
Klicka här för att läsa om fler sättMinnesbevisWebbutik
Läs mer härStöd oss
direkt!
Bg 803-2229
Swish: 1230297762
Bli medlem
idag
Ett enkelt sätt att
stötta vårt
arbete
Bli medlem här