”Där någonstans i ilska och frustration och nyfikenhet väcktes tanken på en bok”.

Intervju med Cecilia Hedström, fotograf, bloggerska, författare; hon har fler titlar för att hon är en riktig mångsysslare. Denna intervju handlar om hennes bok ”Är jag fortfarande vacker?”.

Hur kom idén till boken till?

När jag var sjuk och inte kände att någon förstod. Alla bara såg den där friska sidan, och inte förstod hur det verkligen kan vara när man kom hem och tog av sig peruken och ögonfransarna och man stod där blek och mager framför spegeln och såg ut som Skallepär. För att tappa håret är det första som är påtagligt för många när man får cancer. Och även om jag vet att friska inte menar något illa, så är det jobbigt när folk säger till en att det är väl inte så farligt att tappa håret. Men om det inte vore så ”farligt” så kunde väl fler kvinnor gå skalliga. Där någonstans i ilska och frustration och nyfikenhet väcktes tanken på en bok.  Att jag dessutom blev singel samtidigt som cancerbeskedet gjorde ju att frågor om utseende och “älskad som man är” kom upp. Och det är inte lätt att dejta när man är frisk, så hur sjutton gör man när man har cancer, är skallig och gynopererad…?

Vad är bokens syfte?

Att inspirera de som drabbats och ge information. Att läsa om andra, det är 23 kvinnor i boken som jag intervjuat + mina egna nedslag. Man är inte ensam. Man får tycka olika. Några älskar sina peruker, medan andra vägrar att använda dem. Att man är en helt unik person som man var innan även när man har cancer. Att man inte behöver klumpas ihop och tycka som alla andra med cancer. Att man inte måste vara tacksam hela tiden.

Och så tänkte jag att den kanske kan vara en handbok till anhöriga.

Hur fick du tag på alla kvinnor som deltagit i boken?

Genom min blogg och genom att kontakta patientföreningar. Sylwa en av modellerna var till stor hjälp.

Vilket stöd hade du behövt under din cancerresa?

Jag hade önskat att jag fått förståelse, kärlek och närvaro. Men får man inte det så får man hitta andra sätt. Ett av dem var att skriva en blogg.

Kan du berätta lite mer om din blogg, löploppet och allt du gör?

Under hela tiden jag var sjuk försökte jag springa. Och jag inser så här efteråt att det var det bästa beslut jag kunnat ta. För genom att springa så blev jag Cecilia igen.För löpning och träning är inte bara bra för kroppen utan också för själen och psyket. Så med löploppet som jag startade förra året vill jag inspirera människor till att träna. efter sina egna förutsättningar. Både de som har eller har haft cancer men också alla andra “vanliga”. Jag tycker att vi har en skyldighet att behandla våra kroppar med respekt och kärlek och det betyder att den måste får bra mat, sömn och rörelse. Och då mår både kroppen och psyket så mycket bättre. Jag brukar säga att forskningen och tidig upptäckt räddade mitt liv, och löpning räddade min kropp och psyke. Förra året sprang nästan 1 000 personer FIGHT CANCER and RUN loppet här i

Göteborg. Och vi skänkte 78 850:- till jubileumsklinikens cancerfond. Så i år springer vi den 19 sept här i Göteborg. Och ni är också välkomna hit att göra skillnad för er själv och andra!

Vad vill du hälsa våra läsare?

Snälla alla där ute, gå på era undersökningar som ni blir kallade till. Känner du att något inte är som det skall, trots att läkaren säger att det ”inte är någon fara” så lova mig att du står på dig. För ingen känner din kropp så som du gör. Lova mig det. För jag hör tyvärr allt för många historier om kvinnor som inte blir tagna på allvar när de söker hjälp. Och så går veckorna och månaderna och cancern hinner sprida sig. Tidig upptäckt kan vara skillnaden på liv och död. På att överleva och leva med livskvalite. Please sisters!!!!

Nu kan jag inte hålla mig utan jag har läst boken flera gånger och vill tacka dig. Tack för att du visar oss att den starkaste också emellanåt är svag, att även den starkaste behöver påfyllning av sin energi, och att vi kvinnor är vackra oavsett!

Tack själv. Sträck på er alla kvinnor. Känn att ni lever att livet är underbart och att vi tillsammans måste hjälpa varandra. Ta ett djupt andetag och känn att livet är här och nu!

Av: Alexandra Andersson

Mail: alexandra@gyncancer.se/

Välj plattform att dela på:

 

Bli medlem

#LevaLiteTillJAG VILLSe våra kampanjer
Läs mer härStöd oss direkt!Bg 803-2229
Swish: 1230297762
Bli medlem idagEtt enkelt sätt att stötta vårt
arbete
Bli medlem här
Stöd oss direkt!Bg 803-2229

Swish: 1230297762
Klicka här för att läsa om fler sättMinnesbevisWebbutik
Läs mer härStöd oss
direkt!
Bg 803-2229
Swish: 1230297762
Bli medlem
idag
Ett enkelt sätt att
stötta vårt
arbete
Bli medlem här