Annika Sjövall berättar mer om reservoarfunktion och tarmproblem

Annika Sjövall föreläste på Gyncancerdagen under föredraget ”Färdigbehandlad – är allt bra då?” Alla frågor hanns inte med under föredraget utan nedan har Annika besvarat två frågor skriftligt.

Annika är Docent, Överläkare, Kirurg på Karolinska Universitetssjukhuset och Ordförande Nationella Arbetsgruppen Bäckencancerrehabilitering.

Vad är reservoarfunktion?

Reservoar betyder ju ”behållare” eller ”förvaringskärl”. Ändtarmen utgör en sorts behållare, där avföringen förvaras tills man har tillfälle att gå på toaletten. När man opererar bort ändtarmen och istället kopplar ihop en del av tjocktarmen till ändtarmsstumpen så förstörs den funktionen i hög grad. Istället för dem medfödda ändtarmen med ett komplicerat och finstämt nervsystem som styr ändtarmens funktion och kroppens/patientens möjlighet att styra tarmfunktionen så blir den nya ändtarmen mer som ett stuprör ned mot ändtarmsöppningen. Man kan då få besvär av täta trängningar till avföring, eftersom den nya ”ändtarmen” inte accepterar att vara en lugn och stillsam reservoar utan pockar på att tarmen ska tömmas så fort tarminnehåll kommer ned i den. Detta går dock i viss mån att träna bort, så tarmfunktionen blir bättre

Bild 1. Den oskadade ändtarmen utgörs av tarm med möjlighet att förvara lite större mängd avföring tills det passar att gå på toaletten.

Bild 2. När man har opererat bort ändtarmen och kopplat ned tjocktarmen till ändtarmsstumpen fungerar ändtarmen mycket sämre som behållare för avföring och man får då ofta tätare trängningar till avföring.

Bild 3a. Ända-till sida.
Bild 3b. Pouch

Bild 3a. och 3b. Besvären med trängningar till avföring uppstår ofta oavsett om man har kopplat ihop tarmen ända-till ända, eller som på bild 3a kopplat ihop tarmen så kallat ända-till sida eller om man som på bild 3b har ”byggt” en ny ändtarm av tjocktarmen, en så kallad pouch.

 

Hur länge kan sena tarmproblem förväntas kvarstå? Blir de bättre med tiden eller kan man förvänta sig ständigt värre problem?

Tarmproblemen kan kvarstå livslångt. De blir dock ofta bättre med tiden under flera år. Detta beror sannolikt både på att vävnaden läker och anpassar sig efter sina nya förhållanden, men också på att patienten lär sig hantera sin nya tarmfunktion. Strålskador påverkar vävnaden i det strålade området för all framtid, då strålningen påverkar cellerna när de ska dela sig. Så vissa strålskador kan förvärras med tiden. Det vanligaste är dock som sagt att det blir bättre med tiden.

 

Av: Alexandra Andersson

alexandra@gyncancer.se/

Välj plattform att dela på:

 

Bli medlem

#LevaLiteTillJAG VILLSe våra kampanjer
Läs mer härStöd oss direkt!Bg 803-2229
Swish: 1230297762
Bli medlem idagEtt enkelt sätt att stötta vårt
arbete
Bli medlem här
Stöd oss direkt!Bg 803-2229

Swish: 1230297762
Klicka här för att läsa om fler sättMinnesbevisWebbutik
Läs mer härStöd oss
direkt!
Bg 803-2229
Swish: 1230297762
Bli medlem
idag
Ett enkelt sätt att
stötta vårt
arbete
Bli medlem här